Ediția a VIII-a a Târgului Mărțișoarelor

Muzeul de Artă Populară organizează Târgul Mărțișoarelor în perioada 25 februarie- 1 martie 2011

La Muzeul de Artă Populară Constanța se deschide mâine, 25 februarie 2010, Târgul Mărțișoarelor, manifestare ajunsă la a VIII-a ediție.

Peste 40 de expozanți vor prezenta, în parcul din fața muzeului, mărțișoare realizate de ei din scoici, ceramică, piele, mărgele, sticlă, piatră, lemn, materiale textile, flori, respectând tradiția meșteșugărească, bunul-gust și semnificația simbolică a acestor daruri de întâmpinare a primăverii.

Târgul organizat de Muzeul de Artă Populară în fiecare an, dorește o reînviere a tradiției acestei sărbători căzute în desuetudine în ultimele decenii, când se achiziționează de la diverși comercianți obiecte de prost-gust care nu mai aparțin tradiției legate de sărbătoarea zilei de 1 Martie.

În tradiția populară, mărțișorul era reprezentat de un șnur împletit din două culori de lână albă și roșie- simbolizând firul curgerii vieții- uneori cu o monedă veche din aur sau argint, o cruciuliță sau iconiță, pe care îl purtau la gât, la piept sau la mână, copiii, fetele și femeile tinere. Acest dar avea o semnificație augurală și apotropaică, ținând de ciclul reînnoirii vieții, de sănătate, belșug și noroc.

Timp de 5 zile (25 februarie- 1 martie), constănțenii sunt invitați să achiziționeze mărțișoare tradiționale și totodată să viziteze expoziția muzeului, care prezintă costume populare și obiceiuri legate de tradiția mărțișorului din toate zonele etnografice ale țării.

 
coded by nessus