Pe 24 iunie, când în calendarul creștin ortodox se prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Drăgaica sau Sânzienele, cum i se mai spune în popor, în România se sărbătorește, începând din anul 2013, Ziua Universală a Iei. Scoase din lăzile de zestre ale bunicilor, primite moștenire de la părinți sau realizate în prezent în cadrul așa numitelor șezători urbane, respectând modelul vechilor cusături și croiul, iile sunt purtate cu mândrie în această zi de sărbătoare.
Cămașa femeiască tradițională scurtă, fără poale, numită zonal ie, spăcel, ciupag, cămeșoi sau spătoi, s-a impus în conștiința contemporanilor cu termenul generic de ie. Realizată din in, bumbac sau borangic, dar și din cânepă sau lână, cămașa este una din piesele cele mai importante ale costumului popular românesc. Cămășile de sărbătoare, pe care sunt cusute străvechi motive populare tradiționale, impresionează prin frumusețea și rafinamentul cromatic și ornamental, oferind totodată date importante despre vârsta purtătoarei, dar și despre statutul civil și starea sa materială. Uneori, cusăturile sunt înnobilate cu fir metalic, paiete sau mărgele conferind un plus de monumentalitatea ansamblului vestimentar.
La etajul I al Muzeului de Artă Populară Constanța, în expoziția permanentă, vizitatorii pot admira cămășile care fac parte din costumul de sărbătoare specific tuturor provinciilor istorice: Moldova (Suceava, Vrancea), Muntenia (Buzău, Muscel, Teleorman, Argeș), Oltenia (Romanați, Dolj, Olt, Mehedinți), Banat (Timiș, Caraș-dSeverin), Transilvania (Pădureni, Sibiu, Sălaj, Valea Târnavelor, Arad, Țara Zarandului, Maramureș, Oaș, Bistrița-Năsăud, Cluj) și Dobrogea.