Despre muzeu
Muzeul de Artă Populară din Constanța, situat pe Bd. Tomis, nr. 32, funcționează într-o clădire monument de arhitectură în stil neoromânesc, ridicată între anii 1893-1896 pentru sediul Palatului Comunal al orașului (Primăria).
Expoziția permanentă a muzeului, „Arta populară din România” este concepută pentru a reprezenta toate provinciile istorice românești (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat și Moldova), printr-o diversitate de piese de patrimoniu: icoane pictate pe lemn și sticlă, ceramică, port popular, scoarțe, țesături pentru decorarea interiorului, obiecte de uz gospodăresc din lemn și metal, mobilier țărănesc, inventar agro-pastoral. Obiectele aflate în expunere sunt reprezentative pentru meșteșugurile tradiționale românești.
Colecția de icoane țărănești pictate pe sticlă provine din centre renumite de iconari transilvăneni: Nicula, Gherla, Șcheii Brașovului, Făgăraș, Maierii Albei Iulia, Valea Sebeșului, Țara Oltului și sunt lucrate începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.
Colecția de ceramică populară reflectă practicarea meșteșugului olăritului în centre de tradiție precum: Horezu, Oboga, Rădăuți, Vama-Oaș, Valea Izei, Bistrița, Făgăraș etc.
Piese deosebit de valoroase aflate în etalare sunt scoarțele din Moldova de Nord, datate la 1849, 1862, 1878, decorate cu motivul „arborelui vieții”.
Costumul popular de sărbătoare este prezentat din punct de vedere al tipologiei, pe zone și subzone etnografice și reflectă specificul alcătuirii ansamblurilor vestimentare tradiționale, precum și varietatea decorativă.
Prezentare Muzeul de Arta Populara Constanta pe videoguide.ro
Colecția de artă populară din Dobrogea este reprezentată de toate tipurile categoriale de țesături din lână, bumbac și borangic, specifice decorării interiorului locuinței, de costume populare, obiecte de uz gospodăresc și pastoral din lemn și metal, achiziționate din satele dobrogene.
Muzeul de Artă Populară Constanța organizează periodic expoziții temporare, dar și manifestări culturale sub titlul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”, desfășurate pe platoul din fața muzeului, cu prezența meșterilor populari din toate zonele țării. Cu acest prilej, meșterii fac demonstrații de lucru și prezentare a creației artistice populare din diferite genuri: olărit, țesături, obiecte de uz casnic și decorative din lemn, icoane țărănești, costume și podoabe tradiționale, ouă încondeiate, instrumente muzicale, păpuși în costume populare.
Totodată, în incinta muzeului funcționează un stand cu vânzare a obiectelor creației populare contemporane, care pot fi achiziționate ca suvenir de către turiștii români și străini.
De asemenea, la Muzeul de Artă Populară Constanța se desfășoară pe tot parcursul anului ateliere de pedagogie muzeală cu diverse tematici.