Ediția a VIII-a a Târgului Mărțișoarelor

Muzeul de Artă Populară organizează Târgul Mărțișoarelor în perioada 25 februarie- 1 martie 2011

La Muzeul de Artă Populară Constanța se deschide mâine, 25 februarie 2010, Târgul Mărțișoarelor, manifestare ajunsă la a VIII-a ediție.

Peste 40 de expozanți vor prezenta, în parcul din fața muzeului, mărțișoare realizate de ei din scoici, ceramică, piele, mărgele, sticlă, piatră, lemn, materiale textile, flori, respectând tradiția meșteșugărească, bunul-gust și semnificația simbolică a acestor daruri de întâmpinare a primăverii.

Târgul organizat de Muzeul de Artă Populară în fiecare an, dorește o reînviere a tradiției acestei sărbători căzute în desuetudine în ultimele decenii, când se achiziționează de la diverși comercianți obiecte de prost-gust care nu mai aparțin tradiției legate de sărbătoarea zilei de 1 Martie.

În tradiția populară, mărțișorul era reprezentat de un șnur împletit din două culori de lână albă și roșie- simbolizând firul curgerii vieții- uneori cu o monedă veche din aur sau argint, o cruciuliță sau iconiță, pe care îl purtau la gât, la piept sau la mână, copiii, fetele și femeile tinere. Acest dar avea o semnificație augurală și apotropaică, ținând de ciclul reînnoirii vieții, de sănătate, belșug și noroc.

Timp de 5 zile (25 februarie- 1 martie), constănțenii sunt invitați să achiziționeze mărțișoare tradiționale și totodată să viziteze expoziția muzeului, care prezintă costume populare și obiceiuri legate de tradiția mărțișorului din toate zonele etnografice ale țării.