Obiectul prezentat astăzi are o însemnătate aparte pentru Muzeul de Artă Populară Constanţa, nu doar prin valoarea în sine, ci şi prin faptul că este prima piesă care a intrat în patrimoniul muzeului, având numărul de inventar 1. Este vorba de un „androc”, care a fost achiziţionat în anul 1972 din satul Oltina, judeţul Constanţa.
„Androc” este de fapt denumirea generică a fustei în satele sud-dobrogene, făcând parte, în trecut, din portul tradiţional al femeilor, în varianta „costum cu androc şi pistelcă”.
„Androcul” prezentat, vechi de peste 100 de ani, a fost ţesut din lână vişinie, cu „ochiuri” sau „faguri” din lână neagră, fiind compus din trei foi. Decorul este plasat la poale, pe trei registre orizontale cu fond roşu, constând în motive geometrice şi florale stilizate, alese peste fire cu lână policromă (verde, alb, roz, mov, negru, bleu). Marginile sunt festonate cu lână roz.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, piesa a fost propusă pentru a fi clasată în categoria juridică TEZAUR.