Exponatul săptămânii – “Cămaşă cu ciupag”

Cămaşa se încadrează în seria pieselor comune centrului Transilvaniei, fiindu-i caracteristic „ciupagul”- câmp ornamental trapezoidal dispus sub bentiţa din jurul gâtului, având o broderie specifică, realizată pe creţuri, constând în motive rombiforme concentrice.

Sub aspectul croiului, cămaşa se înscrie în categoria celor cu foile încreţite în jurul gâtului, prinse sub o bentiţă îngustă şi asamblate prin cheiţe, croşetate alternativ cu bumbac negru şi vişiniu. Pe mâneci, la nivelul cotului, cămaşa prezintă un registru decorativ, cunoscut în zonă sub denumirea „pui pe cot”. Pe acest registru apar motive florale şi geometrice, brodate la fir şi peste fire, asociate cu mici câmpuri ajurate. Mânecile ample se termină cu volane („fodori”), marcate prin boderii pe creţuri realizate cu bumbac vişiniu. La baza acestora a fost adăugat un un şir cu motive florale şi geometrice, brodate la fir şi peste fire, ce se continuă cu un feston.

Piesa a fost achiziţionată în anul 1988 de la cercetătoarea Elena Secoşan şi provine din zona Bistriţa- Năsăud, fiind lucrată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, a fost propusă pentru a fi clasată în categoria juridică TEZAUR.