Exponatul săptămânii – „Cămașă din Banat”

Cămașa femeiască din Câmpia Banatului sintetizează mai multe tehnici arhaice de cusătură, iar cea îmbrăcată mai cu seamă la sărbători și ceremonialuri se caracterizează prin folosirea preponderentă a firului metalic în realizarea decorului mânecii.

Pânza cămășii este țesută în gospodărie, în două ițe, din bumbac. Fața și spatele cămășii sunt croite din trei foi, iar mânecile ample terminate cu volane late, din câte două bucăți.

Pe bentița de la gât, sub care sunt încrețite foile cămășii și pe „brățările” mânecilor, apar motive geometrice brodate la fir, cu bumbac negru.

În partea superioară a mânecilor prezintă o broderie florală dispusă în câmp rectangular, realizată în tehnică orientală, cu fir metalic auriu pe suport textil.

Volanul mânecilor este ornamentat cu motive geometrice vechi (S-uri, X-uri), brodate în tehnica „șabac” (pe fire trase) cu bumbac alb.

Cămașa, lucrată în prima jumătate a secolului al XX-lea, a fost achiziționată în anul 1993 și este propusă pentru a fi clasată în categoria juridică Fond.

Etichete: ,