Exponatul săptămânii – “Icoană pe sticlă – Intrarea Domnului în Ierusalim / Floriile”

Deoarece ne aflăm în preajma unei mari sărbători religioase, “Intrarea Domnului în Ierusalim”, cunoscută în popor sub denumirea de “Florii”, prezentăm o icoană pe sticlă având această tematică.
Icoana face parte din colecţia de artă contemporană a muzeului, fiind lucrată de meşterul popular Vasile Moldoveanu din Moreni, judeţul Dâmboviţa, în concordanță cu canoanele religioase, folosind materiale precum pigmenți tempera, foiță de aur, liant, lemn și baiț.
În partea stângă a compoziţiei este reprezentat Iisus, desculţ, înveşmântat în albastru şi roşu, călare pe un măgar alb și urmat de ceata Apostolilor. În partea dreaptă, pe fond albastru și redată cu gri, se profilează intrarea în Cetatea Ierusalimului, unde un grup de credincioși îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic (curmal). În plan îndepărtat, pe un deal, este pictat un măslin în care apar două siluete masculine, care încearcă să taie cu un topor din crengile copacului pentru a i le dărui Mântuitorului.
Rama este băițuită, iar pe verso icoana e placată cu lemn și incizată cu semnătura meșterului. Paleta cromatică este diversă: albastru, verde, roșu, gri, brun, cărămiziu, ocru, auriu.
„Floriile” deschid Săptămâna Mare a Paştelui, fiind una dintre cele mai aşteptate sărbători de peste an.
În această zi, Biserica Ortodoxă celebrează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, după minunea învierii din morți a lui Lazăr. Cu acest prilej, creştinii duc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfinţite şi apoi păstrate tot anul la icoană, pentru a feri casa de furtună, incendii sau boli. În popor, se spune că salcia e bună de leac, de dragoste, fiind considerată o plantă sacră și un simbol vegetal al acestei sărbători.