Exponatul săptămânii – ”Pieptar buciumănean (Alba)”

”Cheptarul” femeiesc ”buciumănean”, piesă pentru portul popular de sărbătoare al moților din Munții Apuseni, este confecționat din piele albă de oaie și are forma unei veste foarte scurte, cu umerii înguști asemănându-se cu două bretele.

Răscroiala adâncă a pieptarului lasă liber ”ciupagul”, marele câmp ornamental al cămășii femeiești, decorat prin broderie pe sute de încrețituri ale pânzei.

Pieptarele de acest tip au fost lucrate în localitatea Bucium – Poieni, județul Alba, centru important de cojocărit în care s-a creat un gen de broderie caracteristic numit ”buciumănean”.

Astfel, decorul se obține printr-o broderie compactă fină și deasă, lucrată cu bumbac negru, lucios și ”boritaș” (șiret din fir auriu). Pe câmpul negru sunt presărate puncte roșii, galbene, albastre și violet, care scot în evidență motivele vegetale ale compoziției decorative.

Pe spate și margini, urmărind linia croiului, apare același tip de broderie.

La deschizătura pieptului sunt prinși trei perechi de ciucuri din mătase roșii, galbeni și albaștri.

Pieptarul de Alba a fost confecționat în prima jumătate a secolului al XX-lea și a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1995.

Pieptare și cojoace din toate zonele etnografice ale țării pot fi admirate în expoziția temporară ”Cojocăritul – meșteșug și artă”, deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța până pe 10 decembrie 2023.