Obiectul prezentat în această săptămână este un pieptar femeiesc din Ţinutul Pădurenilor (Hunedoara), cunoscut în zonă sub denumirea de “pieptar cu lună”, denumire dată de motivul decorativ central, plasat pe spatele piesei. Pieptarul a fost confecţionat în prima jumătate a secolului al XX-lea din blană de oaie, fiind decorat cu broderii compacte, florale şi fitomorfe, lucrate cu lână policromă (roşu, vişiniu, albastru, violet, negru, alb, orange). Marginile sunt garnisite cu blăniţă neagră.
Broderia acoperă întreaga suprafaţă a piesei, cu excepţia unei porţiuni albe, aflate pe mijlocul spatelui, având formă de semilună, acest motiv astral dând şi denumirea locală a pieptarului.
Simbol ceresc fundamental, Luna este asociată principiului feminin, fecundităţii, fertilităţii, dar şi creşterii vegetaţiei şi primenirii timpului. De asemenea, Luna este simbol al bogăţiei şi prosperităţii, iar ţăranii legau de fazele sale derularea muncilor câmpului. Datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, piesa a fost propusă pentru a fi clasată în categoria juridică FOND.