Exponatul săptămânii – Ștergar de nuntă ”giuzbez”

Broderiile casnice destinate ceremonialului nunții la turcii și tătarii dobrogeni constituie o adevărată ”artă a acului” în care au excelat femeile acestor comunități. Dintre toate tipurile categoriale ale broderiei lucrate pe gherghef, cele mai spectaculoase sunt ștergarele de nuntă denumite ”yüzbez” de turci și ”cüzbez” de tătari.

Ștergarul prezentat astăzi face parte dintr-un ansamblu decorativ alcătuit din 8 ștergare, având capetele suprapuse din necesitatea etalării pe verticală.

Compoziția decorativă este dispusă simetric față de un ax central în care este plasat chiparosul, simbol al arborelui vieții în cultura orientală. De o parte și alta este redată o altă variantă a pomului vieții, respectiv vasul cu flori (garoafe).

Câmpul central este aglomerat, potrivit concepției decorative populare, cu motive mărunte reprezentând păsări stilizate – posibil cocoși purtând în cioc crenguțe înflorite din arborele vieții.

Broderia este executată cu fire de bumbac viu colorat. Aspectul ceremonial este sporit de ornamentele realizate cu fir metalic lamelar auriu, care creează impresia unor intarsii în suportul textil.

Piesa confecționată în primul sfert al sec. al XX-lea, a fost achiziționată în anul 1974 din localitatea Movilița, jud. Constanța.

Prin Ordinul Ministerului Culturii nr. 2250/04.05.2012, a fost clasată în categoria juridică FOND.