Expozitia temporara „Camasa romaneasca”

La Muzeul de Arta Populara s-a deschis expozitia temporara „Camasa româneasca” care propune o imagine de ansamblu asupra evolutiei camasii femeiesti traditionale, pâna la ie devenita o moda vestimentara a zilelor noastre.

În acest sens, este expusa o colectie de camasi si ii românesti din patrimoniul propriu, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale României, care evidentiaza evolutia în timp si spatiu a acestei piese de costum popular, a materialelor, tehnicilor de broderie si motivelor decorative.

Pentru Transilvania sunt expuse camasi cu platca si volane din Maramures si Oas, cu variate ornamente pe mâneca si piept din zona Arad-Bihor, „spacele” tesute din pânza groasa, din Muntii Apuseni si Cluj, rafinate ii „cu ciocanele” din Tara Fagarasului si Marginimea Sibiului, camasi decorate cu vechi motive traditionale din zonele Hateg si Padureni-Hunedoara si camasi de nunta din Banat, brodate cu fir de aur.

Pentru Muntenia, camasile reprezentative ale portului traditional sunt cele cu altita si râuri pe mâneca, din Muscel, Arges si Teleorman, tesute din pânza fina, brodate cu materiale pretioase – fir metalic auriu si argintiu, borangic si matase, dar si cele batrânesti din zona Buzaului.

Din zona etnografica a Olteniei sunt expuse camasi din pânza fina lucrate în puncte marunte de broderie care confera compozitiei un aspect filigranat.

Moldova este reprezentata de zona Bucovinei si Tara Vrancei, unde camasile cu altita si cele cu mâneca rasucita sunt decorate cu vechi motive traditionale: „pomul vietii”, „steaua”, „frunza stejarului”.

În expozitie este prezentata si camasa dobrogeana cu platca pe care apar motive traditionale dobrogene: trandafirul si pasarile.

Expozitia va fi deschisa pe toata perioada sezonului estival.