Muzeul de Artă Populară vă invită la o nouă expoziție, dedicată Sărbătorii Paștelui
În așezările rurale din toate zonele etnografice ale țării, praznicul Învierii Domnului este întâmpinat prin acte și practici rituale menite să purifice sufletul omului, dar și locul unde acesta își desfășoară existența. Dacă la începutul postului pascal, tot ceea ce este fastuos este abandonat în favoarea smereniei, în Săptămâna Mare locuinței i se restituie veșmântul sărbătoresc, pentru a întâmpina așa cum se cuvine cea mai mare sărbătoare a creștinătății.
Expoziția ,,Sărbătoarea Paștelui în satul tradițional” își propune reconstituirea unui important segment al spațiului privat al locuinței tradiționale țărănești, și anume camera ,,curată” sau camera ,,bună”, în cadrul căreia peretele de răsărit cu icoana protectoare se constituie ca un adevărat altar.
Structurată pe două săli aflate la parterul muzeului, expoziția prezintă o multitudine de țesături (ștergare, fețe de masă, scoarțe), obiecte ceramice specifice fiecărei zone, precum și valoroase icoane pe sticlă sau lemn, care întregesc universul țăranului român.
În prima sală sunt reprezentat interioarele de sărbătoare din Transilvania (Bistrița-Năsăud, Maramureș, Brașov, Sibiu, Țara Zarandului, Ținutul Crișurilor) și Moldova (Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Iași), iar în a doua sală cele din Oltenia, Muntenia (Muscel, Buzău), Dobrogea de Sud și de Nord, precum și interioarele tradiționale aparținând aromânilor și lipovenilor.
Expoziția poate fi vizitată în perioada aprilie-mai 2011.