În Săptămâna Mare, cu gândul la apropiatul praznic al Învierii Domnului, vizitatorii care trec pragul Muzeului de Artă Populară Constanța pot admira la parterul instituției de cultură, în holul central, icoane pe sticlă transilvănene, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, multe dintre acestea având tematică pascală.
Într-o astfel de icoană de secol XIX, pictată la Gherla, este redată „Intrarea Domnului în Ierusalim”, Iisus Hristos fiind înfățișat călare pe mânzul asinei, în timp ce mulțimea îl aclamă ținând în mână ramuri verzi de finic.
„Cina cea de Taină”, moment care prefigurează taina Sfintei Euharistii, se regăsește în două icoane pictate în centre diferite, în secolul al XIX-lea, la Șcheii Brașovului și la Mărginimea Sibiului.
În expoziția permanentă se regăsesc și patru reprezentări ale temei „Maica Domnului Jalnică” sau „Maica Domnului Îndurerată”. Atât în icoana pictată la Gherla, în secolul al XIX-lea, cât și în celelalte trei, realizate la Șcheii Brașovului, tot în veacul al XIX-lea, Fecioara Maria apare îmbrăcată în veșminte cernite, cu mâinile strânse a rugăciune și cu privirea aplecată spre Crucea pe care este răstignit Fiul cel iubit, Iisus Hristos.
„Plângerea lui Iisus” este redată într-o icoană de mici dimensiuni, pictată în secolul al XIX-lea, în cel mai vechi centru de iconari, Nicula (județul Cluj), dar și într-o lucrare de mai mari dimensiuni, realizată la Șcheii Brașovului.
Tot la Nicula a fost pictată, în secolul al XIX-lea, o icoană în care apare Iisus Hristos răstignit, la picioarele crucii aflându-se Sfinții Împărați Constantin și Elena.
„Iisus Vița-de-Vie”, temă des întâlnită în Transilvania, simbolizând Sfânta Euharistie, se află transpusă în trei icoane, pictate în centrele din Făgăraș, Țara Oltului și Valea Sebeșului, în veacul al XIX-lea. Cea din Țara Oltului este pictată de Nicolae Cațavei.
„Învierea Domnului” apare într-o icoană pe sticlă, pictată la Șcheii Brașovului, în secolul al XIX-lea.
Icoane cu tematică pascală se regăsesc și în expoziția temporară „Tradiții de Paște în satul tradițional românesc”, deschisă la parterul Muzeului de Artă Populară, care poate fi vizitată până pe 12 mai.
FOTO: O parte din icoanele cu tematică pascală, aflate în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța