Sub genericul „Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare săptămână, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro/, câte o icoană, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărui obiect.
Denumire: „Încununarea Fecioarei”
Nr. inv.: 5208
Centru de iconari: Șcheii Brașovului
Datare: secolul XIX
Materiale: sticlă, tempera, foiță de aur, lemn, baiț
Tehnici: pictat în tempera, înrămat, vopsit, băițuit
Descriere: Compoziția se structurează pe două mari planuri asociind după un model iconografic catolic imaginea Trinității cu cea a Fecioarei încununate. În colțurile inferioare apar, ca teme suplimentare, Sfântul Apostol Petru și Botezul lui Iisus. În zona mediană a primului plan este reprezentată Fecioara îngenuncheată, cu brațele încrucișate. În planul superior apar Dumnezeu-Tatăl (cu nimb triunghiular) și Iisus Hristos ținând crucea pe brațul stâng și având în mâini cununa destinată Fecioarei. Deasupra acestora apare Sfântul Duh sub formă de porumbel. În colțurile superioare sunt reprezentați printre nori doi îngeri.
Inscripție: Inscripția iconografică indicată de iconar, cu negru, în alfabet chirilic – „Sfânta Treime” – este dispusă într-un cartuș deasupra nimbului Fecioarei.
Cromatica: roșu, albastru cobalt, verde, galben de crom, siena, alb, brun, negru
Icoana se află în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.