Sărbătoare importantă a calendarului creştin-ortodox, Înălţarea Domnului se prăznuieşte la 40 de zile după Înviere, iar în popor este cunoscută sub denumirea „Ispas”.
Icoana a fost pictată sfârşitul secolului al XIX-lea într-un atelier monahal din Muntenia, meşterul fiind anonim.
În câmpul superior al icoanei este reprezentat Iisus, deasupra norilor, într-un curcubeu, binecuvântând cu ambele mâini. Două treimi din cadrul compoziţional al icoanei sunt rezervate reprezentării Sfinţilor Apostoli, ca martori ai Înălţării lui Iisus. În centrul acestora se află Fecioara Maria, avându-i de o parte şi de alta pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil. Doi dintre Apostoli, figuraţi din profil sunt îngenunchiaţi la picioarele Maicii Domnului.
Colina pe care sunt impostaţi Apostolii este pictată în tonuri de verde şi brun, iar veşmintele acestora sunt tratate în tonuri de roşu, albastru, siena şi verde. Maica Domnului este înveşmântată cu hiton albastru şi maforion roşu, iar Iisus prezintă un hiton roşu şi un himation albastru. Icoana, ce prezintă caracteristici stilistice proprii temelor de influenţă bizantină, a intrat în patrimoniul muzeal în anul 1977, iar datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, a fost propusă pentru a fi clasată în categoria juridică FOND