„Moșii de Vară”

În ajunul „Duminicii Mari”, după cum mai este cunoscut marele praznic al Coborârii Sfântului Duh, sărbătoare cu dată mobilă, care mai poartă numele de „Cincizecime” sau „Rusalii”, în calendarul creștin ortodox, dar și în calendarul popular se celebrează „Moșii de Vară”.

Sărbătoarea are în prim-plan „moșii” și „strămoșii” familiei, pentru care se împarte în special cireșe, de unde și denumirea „Moșii de Cireșe”.  Cireșele, puse în străchini sau așezate pe tortițele cănilor din lut, se împărțeau în special copiilor, alături de flori și colăcei. Era bine ca cel ce împărțea cireșe în acestă zi să nu fi gustat mai întâi din acestea.

În popor există credința că în această zi se deșteaptă morții și se duc pe „Valea cu Dor”, unde găsesc tot ceea li s-a împărțit în cursul anului. Dacă nu găsesc nimic, iau țărână în poală și pleacă mâhniți înapoi.

Se spune că de „Moșii de Vară” nu e bine nici să speli și nici să mături, pentru a nu le da lături și praf în ochi celor răposați.

În această zi se fac și previziuni meteorologice, existând credința că dacă plouă de „Moșii de Vară”, anul va fi bogat în recolte.