La Muzeul de Artă Populară Constanța, evenimentul de anvergură europeană „Noaptea muzeelor”, organizat sâmbătă, 18 mai, s-a bucurat de un real succes.
Câteva mii de vizitatori, printre care s-au aflat constănțeni, dar și turiști români și străini, au trecut pragul instituției de cultură încontinuu, între orele 18.00 și 24.00. Părinți cu copii, adolescenți, tineri și bunici, cu toții s-au bucurat să (re)descopere universul satului tradițional vizitând expoziția permanentă, „Arta populară din România“, dar și expoziția temporară de la parter, „Gospodăria tradițională din Dobrogea”.
La evenimentul „Noaptea muzeelor” au participat și 10 voluntari de la Asociația „Cusături dobrogene” a cărei preocupare o constituie portul tradițional și transpunerea sa în contemporaneitate. Cele nouă membre ale asociației, Eugenia Catargiu, Nela Ciota, Elena Dragomir, Ionelia Lăzărescu, Angelica Marcu, Monica Matei, Epsen Memet, Georgeta Simion, Doina Zavelea, împreună cu Mihai Antoneag, membru și el al acestui grup pasionat de tradiții, au constituit unul dintre punctele de interes ale „Nopții muzeului“.
Îmbrăcate în costume tradiționale vechi, din colecțiile proprii, sau noi, realizate chiar de ele în cadrul șezătorilor organizate de „Cusături dobrogene”, voluntarele, care în viața de zi au profesii diferite (avocate, economiste, profesoare ș.a.), și colegul lor au oferit celor interesați informații despre portul popular pe care l-au purtat, reprezentativ pentru diferite zone etnografice ale țării. Totodată, au ajutat la supravegherea vizitatorilor, alături de personalul Muzeului de Artă Populară Constanța, pentru ca evenimentul „Noaptea muzeelor” să se desfășoare în bune condiții. Așa cum de altfel s-a și întâmplat, publicul vizitator demonstrând că știe să aprecieze tradiția populară și să respecte specificul unui muzeu.