Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.
Zona de proveniență: Basarabia
Descriere: Țesătură pentru decorul interiorului, din lână
Data realizării: anul 1875
Tehnica: Țesut scorțește, ales cu speteaza
Motive decorative: florale (trandafirul), fitomorfe (frunza), avimorfe (pasărea)
Scoarța face parte din categoria largă a scoarțelor moldovenești cu fond închis (negru), cu motive ornamentale florale (trandafiri) și fitomorfe (dispuse sub formă de crenguțe), alături de motive avimorfe (posibil papagal), toate alese cu lână bej, crem, verde-oliv, galbenă, roșie și roz (în tonuri discrete). Motivul avimorf, înconjurat de crenguțe de trandafiri, dispus pe orizontală „în pereche” se repetă de șase ori pe toată suprafața scoarței. Chenarul este format din motive florale și fitomorfe dispuse sub formă de vrej având aceeași cromatică precum cea folosită la decorul din câmpul central. La capete, scoarța prezintă franjuri din lână bej.
O caracteristică a scoarțelor moldovenești constă în înscrierea, în partea superioară, a unor informații care oferă date importante despre realizarea țesăturii: data execuției și numele țesătoarei, uneori fiind menționat și locul. La această scoarță din Basarabia, în partea superioară, apare în țesătură: „1875 ANUL. IUN. 20 ZIUA. IVGHENIA”
Cromatica
Fond: negru
Motive decorative: negru, bej, crem, verde-oliv, galben, roșu, roz
Lungime: 3,57 m
Lățime: 1,65 m
Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 6, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.
Scoarța este prezentată în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța.