Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.
Zona de proveniență: Moldova de Nord
Descriere: Țesătură pentru decorul interiorului, din cânepă și lână, țesută în patru ițe; ales întrepătruns, ales cu găurele
Motive decorative: fitomorfe (pomul vieții), avimorfe (pasărea), geometrice
Scoarța prezintă două chenare de lățimi variabile. Cel marginal, măsurând aproximativ 6 cm., are un fond negru ornamentat cu motive geometrice țesute în tonuri de galben, brun, roșu, verde, alb. Celălalt chenar, de aproximativ 20 cm. lățime, are un fond verde deschis, decorat cu motivul pomul vieții, ales în tonuri delicate de brun, cafeniu, oliv, roșu, galben, roz. Pe fondul albastru al câmpului central se succed respectând legea alternanței două tipuri de reprezentări ale pomului vieții cărora le sunt asociate motive avimorfe. Toate acestea sunt alese în tonuri plăcut armonizate de brun, galben, verde, roșu, cafeniu, roz. Anul execuției – 1862 – și inscripții cu grafie slavonă apar țesute cu roșu în partea superioară a scoarței.
CROMATICA
Fond: albastru
Chenare: negru, galben, brun, roșu, verde alb
Motive decorative – brun, cafeniu, oliv, roșu, galben, roz
Lungime: 3,30 m
Lățime: 1,67 m
Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 16, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.
Scoarța este prezentată în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța.