Sfanta Paraschiva este sarbatorita in calendarul crestin- ortodox pe 14 octombrie.
Este considerata ocrotitoarea Moldovei, deoarece moastele sale se afla la Iasi de 373 de ani, fiind aduse de la Constantinopol de domnitorul Vasile Lupu.
Racla cu moastele Sfintei Praschiva de la Catredala Mitropolitana din Iasi este loc de pelerinaj anual pentru credinciosii ortodocsi din toata tara, dar si din alte state cu o puternica comunitate ortodoxa ca Grecia, Bulgaria, Rusia si Republica Moldova.
In popor, Sfanta Paraschiva este perceputa ca Sfanta Vineri “cea mare la trup si urata la chip”, dar cu suflet bun, sau ”Facatoarea de Minuni”, de aceea fetele nemaritate tin sarbatoarea ca zi nelucratoare, pentru a fi cinstite precum Sfanta, iar tinerele neveste se roaga pentru prunci sanatosi si alinare la nastere.
Este sfanta care ii fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. In aceasta zi nu se spala, nu se calca, coase si nu se da cu matura, ca sa nu capete gospodina negi la mana.
In calendarul popular, ziua de 14 octombrie marcheaza mijlocul toamnei, ziua cand se “ ingroapa vara” si toamna pune stapanire pe natura. Ca orice moment de trecere de la un anotimp la altul, este marcat de comunitatea rurala prin obiceiuri agro-pastorale menite sa asigure prosperitatea si rodul bogat al anului urmator.
La sate se fac focuri in curti pentru a alunga spiritele si a purifica ograzile.
Se organizeaza iarmaroace si targuri cu produse animale, se fac tocmiri de ciobani pentru anul urmator si se pregatesc turmele pentru iernat.
Ciobanii fac pronosticuri meteorologice pentru iarna urmatoare, dupa cum observa ca sunt culcate oile in turma: daca stau gramada, iarna va fi grea, daca stau imprastiate, iarna va fi blanda. Tot legat de vreme, se crede ca daca nu ploua pana la Sfanta Parachiva, iarna se va instala curand.
De Sarbatoarea Sfintei Paraschiva se face pomana mortilor fara lumanare, mai ales cu must nou, dar nu se dau de pomana si nu se mananca poame crucifere: nuci, pepene rosu, castraveti si nici fructe negre.