Ziua de 20 iulie are o semnificație deosebită, atât în calendarul creștin ortodox, cât și în cel popular, deoarece de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, prăznuit astăzi, se leagă o mulțime de credințe și tradiții păstrate în satul tradițional.
Sfântul Ilie este considerat a fi stăpânul norilor și ploii, tunetelor, fulgerelor și vânturilor. În tradiția populară se spune că atunci când tună, Sfântul Ilie merge cu căruța lui de foc printre nori, iar fulgerele sunt scânteiele care sar din potcoava cailor.
Se mai zice și că atunci când tună, Sfântul Ilie dă cu biciul în draci, iar aceștia, de frică, se ascund în câini, capre, scorburi. Din acest motiv, aceste animale nu trebuie să fie ținute pe lângă om, pe vreme de furtună. Tot din acest motiv, se crede că nu e bine a căuta adăpost în vreo scorbură, în caz de furtună. De asemenea, într-o astfel de situație este bine a se închide toate ușile și ferestrele casei, ca nu cumva să ascundă în ele vreun drac, pe care Sfântul Ilie să-l trăsnească cu biciul. Iar pentru că necuratul trage la carpen, lemnul acestui copac nu trebuie să fie folosit la construcția casei.
În satul tradițional, Sfântul Ilie era protectorul breslei căruțașilor, deoarece Dumnezeu l-a ridicat la cer într-un car de foc, tras de cai înaripați. El era și patronul cojocarilor, pentru că atunci când s-a înălțat la cer a lăsat să-i cadă cojocul peste ucenicul său, Elisei, care îl însoțea și care a fost unicul martor al ascensiunii sale.
Pentru că mărul este considerat a fi pomul Sfântului Ilie, în această zi pot să înceapă a mânca mere și femeile în vârstă, dar numai după ce mai întâi vor da spre pomană mere sfințite la biserică.
În această zi are loc „rătezatul” stupilor, adică strângerea mierii. O parte din miere se împarte rudelor, vecinilor și cunoscuților, iar cei mai frumoși faguri se duc la biserică, pentru a fi sfințiți. Dacă Sfântul Ilie cade într-o zi de luni, miercuri sau vineri, rătezatul stupilor se face fie înainte, fie după această sărbătoare.
Sfântul Ilie este și protectorul aviatorilor, pe 20 iulie fiind sărbătorită în România Ziua Aviației.
Text și fotografie: Muzeul de Artă Populară Constanța