Muzeul de Artă Populară Constanța organizează de ziua orașului expoziția de icoane vechi, de secol XIX, „Sfinții Împărați Constantin și Elena, protectorii Constanței”.
Expoziția reunește icoane pe lemn, realizate în ateliere urbane și rurale, împărțite în mai multe registre compoziționale, unul dintre aceste registre fiindu-le dedicat sfinților sărbătoriți pe 21 mai, precum și o icoană cu ferecătură, în care apar Împăratul Constantin și mama sa, Elena.
Icoana înnobilată cu o ferecătură metalică argintie prezintă șase decupaje ce urmăresc liniile chipurilor și mâinilor sfinților împărați, pictate în tempera. Foile metalice, folosite la realizarea icoanei, sunt modelate prin ciocănire, nota de prețiozitate fiind conferită de tehnicile de gravare și cizelare. Sub nimburile realizate din foaie de alamă traforată, se găsesc înșirate mărgele mărunte. Într-un loc ascuns privirii apare anul execuției icoanei: 1864. Rama din lemn a icoanei are un bogat decor vegetal și geometric.
În cele două icoane pe lemn, împărțite în mai multe casete, Sfinții Împărați Constantin și Elena apar reprezentați în colțul drept, registrul inferior.
O icoană, împărțită în trei registre, are în registrul superior tema iconografică Deisis: Iisus Hristos, avându-i de o parte și de alta pe Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul.
Cealaltă icoană, împărțită în cinci casete, o are în partea centrală pe Maica Domnului cu Pruncul, încadrată de doi sfinți militari mucenici.
Inscripțiile sunt caligrafiate în limba greacă.