„Sfinții Împărați Constantin și Elena”

În data de 21 mai, Biserica Ortodoxă Română îi celebrează pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, pe care îi socotește „întocmai cu apostolii”.

În calendarul popular, acum se sărbătorește „Constantin Graur” sau „Constandinu’ puilor” și nu se lucrează, pentru ca graurii, păsări dăunătoare, să nu afecteze recoltele și viile. De asemenea, ziua se ține prin nelucrare, pentru ca ulii să nu mănânce puii. Cei care au semănat„bucate” la câmp, e bine să respecte această zi, pentru ca nu cumva să le ia foc recoltele.

Totodată, se crede că păsările nemigratoare care s-au împerecheat de Dragobete își învață puii să zboare de „Constandinu’ puilor”.

Conform tradiției popular, în data de 21 mai începe vara.

În satul tradițional românesc, Sfinții Împărați Constantin și Elena se bucurau de mare prețuire, dovadă stând icoanele țărănești pe sticlă din Transilvania. Într-o astfel de icoană, pictată la Gherla (jud. Cluj), în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cei doi sfinți apar reprezentați de o parte și de cealaltă a Sfintei Cruci, pe un fundal albastru. În registrul superior al icoanei sunt pictate flori supradimensionate roșii, dispuse sub formă de arcadă.

Foto: Icoană cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, pictată la Gherla, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța