„Adam și Eva”, icoană pe sticlă de secol XIX

Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Paștelui sau Postul Mare, perioadă caracterizată prin reculegere și interdicții alimentare aspre, pregătiri indispensabile pentru a întâmpina cel mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului.

Dacă „Săptămâna Clisei” (numită așa pentru că doar acum se mai putea consuma „clisa” sau slănina) s-a încheiat cu Duminica Groaznicei Judecăți, când s-a lăsat sec de carne, „Săptămâna Albă” (numită așa deoarece doar acum se mai pot consuma alimente „albe”, adică lactate și ouă) se încheie cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și lăsatul secului de brânză.

Scena alungării din Rai a cuplului primordial este redată și într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată în centrul de iconari Mărginimea Sibiului, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța.

În mijlocul celor doi eroi ai Vechiului Testament se află „pomul cunoașterii binelui și răului” pe al cărui trunchi este încolăcit șarpele, care i-a indus în ispită pe primii oameni. Deși goliciunea celor doi este acoperită, Eva este înfățișată oferindu-i lui Adam fructul interzis, mărul.

Cunoștințele de anatomie și cromatica folosită indică cunoștințele unui iconar școlit – probabil Ion Morar – reîntors în Săliștea Sibiului după trei ani de studii la Academia de Artă din Viena.

La realizarea icoanei s-a folosit și foița de aur, care conferă icoanei un plus de strălucire.

Icoana cu tema „Adam și Eva” a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța în anul 1991.