În data de 17 martie, când în calendarul ortodox este prăznuit Cuviosul Alexie, „Omul lui Dumnezeu”, în calendarul popular sunt sărbătorite Alexiile. Acestea marchează începutul oficial al anotimpului verde, deoarece acum, în apropierea echinocțiului de primăvară, întreaga natură renaște.
Această zi se mai numește și „Ziua Șarpelui”, deoarece se zice că șerpii ies din pământ după anotimpul rece. De asemenea, în calendarul popular, în data de 17 martie se sărbătorește „Ziua Peștelui”, existând credința că în această zi peștii încep să se zbată în apă. Totodată, în satul tradițional românesc, se credea că de Alexii prind viață și gângăniile.
Se zice că Dumnezeu vrând să scape oamenii de toate gângăniile care le-ar fi pricinuit neajunsuri, le-a strâns într-o cutie, pe care i-a dat-o unui om, pe nume Alexie, să o ducă și să o arunce în mare, fără se uite în ea. Curios, Alexie a deschis-o încălcând porunca divina.
Pentru indiscreția sa Dumnezeu l-a pedepsit transformându-l în cocostârc punându-l să strângă gângăniile răspândite.
De Alexii, în satul tradițional românesc se afumau livezile, grădinile, grajdurile, animalele și chiar oamenii cu bucăți din cârpa cu care se șterseseră ouăle de Paște, cu busuioc, tămâie și chiar semințe de cânepă.
Scopul acestei practici era acela de a ține departe de casă insectele nedorite și târâtoarele.
În imagine, motivul șarpelui pe o farfurie lucrată de meșterul olar Eufrosina Vicșoreanu din Horezu, județul Vâlcea.