„Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate”, un eveniment de succes dedicat Marii Uniri și Dobrogei, la 140 de ani de la unirea cu Țara

Muzeul de Artă Populară Constanța a fost arhiplin sâmbătă, 10 noiembrie, la orele amiezii, zeci de iubitori de frumos fiind prezenți la manifestarea „Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate”, organizată în  parteneriat cu asociațiile culturale „Cusături dobrogene” din Constanța și „Șezătoarea” din București.

 

„Manifestarea organizată azi, «Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate», este închinată Centenarului Marii Uniri, dar și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, ca de altfel toate manifestările pe care le-am organizat anul acesta. Noi, prin specificul instituției muzeale, fiind un muzeu al civilizației tradiționale, ne-am gândit, în semn de omagiu pentru spiritul creator al poporului român, să prezentăm costumul popular românesc, parte din expoziția permanentă a muzeului, pentru că portul popular este una dintre cele mai importante forme de cultură a oricărui popor. Ne-am gândit că expoziția noastră permanentă de costum popular românesc vine în întâmpinarea acestei manifestări complexe, pe care am propus-o, în colaborare cu două asociații, «Cusături dobrogene» din Constanța și «Șezătoarea» din București. La etajul clădirii, veți putea vedea costumul popular românesc pe provincii istorice, dar, în același timp, din toate zonele etnografice ale unei provinicii. Costumele expuse sunt costume de sărbătoare. Ele provin din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Dobrogea. Toate aceste costume sunt deosebite, pentru că, în general, costumul de sărbătoare este de o frumusețe aparte, este de o diversitate mare, atât din punct de vedere al materialelor din care este confecționat, cele mai multe din gospodăria țărănească, dar și din punct de vedere al croiului, al ornamenticii, al cromaticii. Pentru a organiza o manifestare complexă, am colaborat și cu cele două asociații mai sus amintite. Ne-am bazat mult pe colecția de costum popular a doamnei avocat Eugenia Catargiu, care a depus o muncă grea, cu multă pasiune, cu mari sacrificii financiare, să adune atâtea costume populare și să poată să le aducă în fața dvs., într-o paradă a costumului popular. După această paradă, va fi prezentată cămașa, una dintre cele mai importante piese de port, cămașa ajunsă în contemporaneitate, lucrată de membrele acestor asociații, care au păstrat croiul cămășii, ornamentica și cromatica. Am putea spune că toate aceste cămăși au ca izvor de inspirație cămașa de tradiție”, a spus, în deschiderea manifestării, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, dr. Maria Magiru.

Prima parte a manifestării a fost dedicată paradei frumoaselor costume populare din colecția privată a avocatei Eugenia Catargiu. Ele au fost purtate cu mândrie de membre ale asociațiilor „Cusături dobrogene” şi „Şezătoarea”, dar și de alți iubitori de tradiție românească, inclusiv de elevi ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria”.

Fiecare costum a fost prezentat, așa cum se cuvine, de avocata Eugenia Catargiu.

„Vă mulțumesc foarte mult, doamnă director Maria Magiru, pentru că ne-ați acordat încrederea dvs., ca specialist. Acest lucru ne onorează (…) Vă mulțumesc și dvs., celor care ați venit într-un număr atât de mare. Prezența dvs. aici este o dovadă că portul popular este încă viu, este apreciat, iubit în continuare și valorizat. A fost greu să organizez această paradă, pentru că este destul de delicat să îmbraci atât de multe doamne, pentru că trebuie să știi un costum popular pentru tine și fiecare a avut nevoie de asistență, dar cu răbdare și bună dispoziție totul a fost pe măsura așteptărilor”, a zis avocata Eugenia Catargiu.

După momentul artistic oferit de elevii Colegiului „Regina Maria”, manifestarea a continuat cu partea a treia, prezentarea pieselor de port noi, realizate după modele tradiționale, de către membrele celor două asociații.

La loc de mare cinste s-a aflat portul românesc dobrogean, în special cămașa cu platcă și ruje, realizat după modelul aflat în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, acesta constituind un adevărat motiv de mândrie pentru membrele asociației de la Marea Neagră.

Evenimentul cultural s-a încheiat într-o notă optimistă, cu o horă încinsă pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța, participanții la manifestare primind mere, covrigi și câte o bucată din colacul rumen așezat pe un ștergar cu motive tradiționale.

Manifestarea „Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate” a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Consanța, acolo unde se regăsesc și mai multe imagini de la eveniment.