„Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”

Muzeul de Artă Populară Constanța invită publicul, în perioada 24 februarie-1 martie, să viziteze expoziția temporară „Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”.

Expoziția prezintă un bogat inventar etnografic (piese de port, țesături, ceramică, piese cu valoare ceremonială, industrie casnică textilă) și are în prim-plan legenda lui Dragobete, „cap de primăvară”.

În panteonul românesc, Dragobetele, sărbătorit la 24 februarie, este zeul dragostei fiind înfățișat ca un flăcău chipeș și iubăreț.

Un loc important în cadrul expoziției îl ocupă reconstituirea atmosferei satului tradițional, în ziua de Dragobete, când băieții și fetele se adunau în cete și porneau la pădure pentru a culege primele flori de primăvară. Acum se furau primele săruturi, de unde și zicala „Dragobetele sărută fetele” și se formau perechi urmând ca iubirea dintre tinerii îndrăgostiți să fie binecuvântată prin căsătorie.

În expoziția este reprezentată și Baba Dochia, mama lui Dragobete, fiind sugerat urcușul ei simbolic pe munte cu turma de oi, cu furca de tors în brâu, și lepădarea celor nouă cojoace până ajunge doar în cămașă.

Pentru că Dragobetele era o sărbătoare a dragostei și a fertilității, un alt centru de interes al expoziție îl constituie „nunta” sau „logodna păsărilor”, deoarece se spune că începând din această zi, păsările nemigratoare se adună în stoluri, formează perechi și încep să-și construiască cuiburi. „Nunta păsărilor” este sugerată prin ștergare viu colorate și piese de ceramică, decorate cu motive avimorfe.

În semn de omagiu adus iubirii, expoziția va putea fi vizitată gratuit, chiar în ziua de Dragobete, miercuri, 24 februarie, între orele 09.00-17.00.

Etichete: