În sudul Olteniei, în triunghiul dintre localitățile Craiova, Caracal și Corabia, se află situată una dintre cele mai interesante zone etnografice din țară – Romanați.
În această zonă s-a dezvoltat și o deosebită artă a cojocăriei, caracterizată prin originalitatea decorului și perfecțiunea execuției tehnice.
Pieptarul bărbătesc deschis în față este confecționat din piele și blană de culoare albă, broderiile sunt executate cu lână, găitane și fâșii din piele colorată (”irhă”), iar marginile sunt tivite cu ”zagara” (blană neagră de miel).
Decorul specific pieptarelor de Romanați constă în rozete plasate de-a lungul unui vrej meandric continuu care urmărește liniile croiului. De asemenea, pe spatele pieptarului, în zona mediană, sunt create două spații albe denumite ”coarne de bou”, delimitate de celelalte câmpuri ornamentale prin broderii cu găitane. Aici sunt prezente motive florale și fitomorfe asociate, ca simbolistică, cu ”pomul vieții”.
De remarcat este și armonia cromatică a decorului, în care se regăsesc nuanțe diferite de vișiniu, verde, oranj, mov, roșu și albastru.
Pieptarul de Romanați a fost lucrat la jumătatea secolului al XX-lea și a intrat în colecțiile Muzeului de Artă Populară Constanța, în anul 2014.