Exponatul săptămânii – „Scoarță maramureșană”

Maramureșul este ținutul cu cea mai renumită producție de țesături pentru împodobirea interiorului, numeroase piese fiind destinate organizării, după o succesiune strictă, a rudei sau culmei.

Ruda este o bârnă din lemn suspendată de tavan, deasupra patului, pe care sunt așezate în straturi scoarțe sau „țoluri”, „șterguri”, cearceafuri, perne, toate acestea indicând starea materială a familiei.

Scoarța maramureșană prezentată este țesută din lână pe urzeală din cânepă, aleasă cu tăieturi, ceea ce asigură o autonomie a motivelor decorative repartizate în câmpul central: romburi în trepte, motive vegetale și avimorfe stilizate, motivul crucii și al pristornicului. De remarcat că firele folosite în țesătură sunt vopsite cu coloranți vegetali, având nuanțe naturale.

Scoarța a fost lucrată în prima jumătate a secolului al XX-lea și a fost achiziționată din comuna Botiza, județul Maramureș.

Prin Ordinul nr. 2209 din 3 aprilie 2019, poziția 21, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică Fond.