EXPOZIȚIE TEMPORARĂ: „Sărbătoarea Paștelui la români”

Muzeul de Artă Populară va așteaptă la o nouă expoziție temporară dedicată Paștelui.

În satul tradițional românesc, praznicul Învierii Domnului este întâmpinat printr-o serie de practici și acte rituale, menite a primeni atât sufletul și trupul omului, cât și casa acestuia.

Dacă la începutul postului pascal, casei i se retrag țesăturile fastuoase, în Săptămâna Mare, locuinței i se restituie veșmântul sărbătoresc, pentru a întâmpina așa cum se cuvine cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

Expoziția „Sărbătoarea Paștelui la români” își propune reconstituirea unui important segment al spațiului privat al locuinței tradiționale țărănești- camera curată sau camera bună, în cadrul căreia peretele de răsărit cu icoana protectoare se constituie ca un adevărat altar. Icoanele cu puterea lor protectoare sunt încadrate de ștergare alese, iar deasupra acestora se rânduiesc frize cu blide smălțuite și cancee.

Structurată pe două săli aflate la parterul muzeului, expoziția prezintă interioare țărănești de sărbătoare din toate zonele etnografice ale țării, reunind țesături (ștergare, fețe de masă, scoarțe), obiecte ceramice, icoane pe lemn sau sticlă, ouă încondeiate.