Exponatul săptămânii – Ie cu „răură”din Vrancea

Portul tradițional de sărbătoare al răzeșilor din Țara Vrancei este unul dintre cele mai fastuoase din întreaga Moldovă.

Materialele folosite la decorarea cămășilor – firul metalic auriu și argintiu, paietele, mărgelele, arniciul – exprimă un statut economic prosper al purtătoarelor, care înnobilează totodată ținuta femeii, cu prilejuri ceremoniale.

Piesa prezentată astăzi este o ie de tânără din Vidra, județul Vrancea, lucrată în al doilea sfert al sec. al XX-lea.

Cămașa este croită din pânză țesută în gospodărie, din bumbac, în două ițe. Prezintă pe piept șiruri verticale de motive florale, brodate în cruci, cu bumbac negru („arnici”), cu lănțișor realizat din fir metalic argintiu, paiete și mărgele albastre, precum și un dublu feston lucrat cu bumbac bleu și verde, cu efect cromatic deosebit de rafinat.

Mânecile sunt decorate cu „răură” – registru compact dispus de-a lungul acestora. „Răura” este brodată în aceleași tehnici, cu motive rombiforme de veche tradiție („coarnele berbecului”) și este încadrată de șiruri cu motive fitomorfe mărunte („pui săriți”), brodate numai cu fir argintiu, paiete și mărgele.

Cămașa din Vidra-Vrancea a intrat în anul 1992 în colecția de port popular a Muzeului de Artă Populară Constanța și este prezentată în expoziția temporară „Cămașa, piesă definitorie a costumului popular românesc”, deschisă la parterul muzeului până pe 30 iunie 2025.