Rituri de trecere in comunitatile de romi din judetul Prahova

Proiectul este implementat de Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova prin Programul PA17 RO 13 „Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural European” avand numarul SP6/2.04.2015, finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 si se va desfasura pe parcursul a 17 luni.

Proiectul raspunde unei nevoii identificate in comunitatile rurale de romi din judetul Prahova si anume, de a-si conserva propria identitate culturala prin pastrarea traditiilor si de a le face cunoscute.

Riturile de trecere, obiceiurile comportamentale si elementele apartinand culturii materiale pe care le vom investiga surprind bogatia culturala a acestei comunitati etnice, structurile mentale si sociale ale acestei comunitati, avand o secventialitate si o functionalitate unice.

Nasterea, pubertatea si moartea, ca fenomene naturale si casatoria, ca fenomen social, au dimensiune culturala. Urmandul pe Arnold van Gennep („The Rites of Passage” translated by Monika B. Vizedom and Gabrielle I. Caffe, The University of Chicago Press, 1960), presupozitia este aceea ca in toate culturile riturile si ceremoniile diferite ca mod de realizare practica au totusi o functiune comuna. „Unitate in Diversitate prin Traditie” este sloganul acestui proiect.

Grupurile tinta: Proiectul va fi implementat in comunitaile de romi din urmatoarele localitati din Prahova:

Baltesti, comunitate cu aproximativ 600 de persoane; in aceasta comunitate nu s-au mai derulat proiecte culturale cu finantare europeana.

Ditesti, comunitate cu aproximativ 500 de persoane; in aceasta comunitate nu s-au derulat proiecte culturale cu finantare europeana.

Izvoare, comunitate cu aproximativ 100 de persoane; in aceasta comunitate nu s-au derulat proiecte culturale cu finantare europeana.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Cresterea numarului de documente obtinute din cercetarea de teren privitoare la riturile de trecere, obiceiurilor comportamentale si elemente de cultura materiala in comunitatile de romi din localitatile Baltesti, Ditesti si Izvoarele din judetul Prahova.
  2. Cresterea numarului de produse culturale tiparite in forma unui catalog de imagini privitoare la riturile de trecere, obiceiurilor comportamentale si elemente de cultura materiala in comunitatile de romi din localitatile Baltesti, Ditesti si Izvoarele din judetul Prahova.
  3. Cresterea numarului de prezentari expozitionale intinerante privitoare la riturile de trecere, obiceiurilor comportamentale si elemente de cultura materiala in comunitatile de romi din localitatile Baltesti, Ditesti si Izvoarele din judetul Prahova.

Atingerea obiectivelor proiectului aduce beneficii comunitatilor de romi si implicit societatii in ansablu, prin cresterea capitalului uman si social, cresterea empowerment-ului si a dezvoltarii comunitare.

Constiente de propria identitate, comunitatile de romi isi vor creste nivelul de participare comunitara generand beneficii sociale.