Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară deține o impresionantă colecție de scoarțe extrem de valoroase, clasate în categoriile Tezaur și Fond. Provenite din toate provinciile istorice ale țării (Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Dobrogea), o parte dintre ele se regăsesc în expoziția de bază, iar altele se află în depozite și pot fi admirate de publicul larg în cadrul expozițiilor cu caracter temporar.

Realizate la războiul de țesut orizontal sau vertical, din lână vopsită în culori naturale, obținute din pigmenți vegetali, scoarțele românești sunt ornamentate cu o multitudine de motive geometrice, fitomorfe (arborele vieții), zoomorfe, avimorfe, antropomorfe.

Scoarțele reprezintă una dintre cele mai frumoase țesături de interior din locuința țărănească, cu funcție utilitar-decorativă. Tradiția românească a țesutului scoarțelor este înscrisă, din decembrie 2016, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.

Etichete: