Târgul Mărţişoarelor, ediţia a X-a

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează în perioada 26 februarie- 1 martie 2013, Târgul Mărţişoarelor, manifestare ajunsă la a X-a ediţie.

Peste 30 de creatori de mărţişoare vor prezenta în parcul din faţa muzeului, mărţişoare realizate de ei din scoici, ceramică, piele, fir de argint, mărgele, sticlă, piatră, materiale textile, flori, respectând tradiţia meşteşugărească şi semnificaţia simbolică a acestor daruri de întâmpinare a primăverii.

În tradiţia populară, mărţişorul era reprezentat de un şnur împletit din două culori de lână albă şi roşie- simbolizând firul curgerii vieţii- uneori cu o monedă veche din aur sau argint, o cruciuliţă sau iconiţă, pe care îl purtau la gât, pe piept sau la mână, copiii, fetele şi femeile tinere. Acest dar avea rol de protecţie, ţinând de ciclul reînnoirii vieţii, de sănătate, belşug şi noroc.

Timp de 4 zile cât se va desfăşura manifestarea, constănţenii sunt invitaţi să achiziţioneze mărţişoare tradiţionale şi totodată să viziteze expoziţia muzeului „Mărţişorul la români”, care prezintă mărţişoare ataşate costumelor populare din toate zonele etnografice ale ţării şi obiceiuri legate de această sărbătoare a primăverii.

Etichete: ,