8 noiembrie – Sfinții Mihail și Gavriil – Vara Arhanghelilor

În calendarul popular, la 8 noiembrie era marcată „Vara Arhanghelilor”, hotar între toamnă și iarnă, o zi cu vreme călduroasă și cer senin, din cele 3-4 zile blânde până la Crăciun, numite în popor și „Vara iernii”.

Biserica îi cinstește la această dată pe Sfinții Mihail și Gavriil, conducători ai cetelor îngerești, păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte și călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

În folclorul religios românesc se spune că Arhanghelul Gavriil a fost trimis să-i dea de veste Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus, iar Arhanghelul Mihail este cel care veghează la capul bolnavului, dacă acestuia îi este sortit să moară, sau la picioarele sale, dacă mai are de trăit.

În această zi credincioșii aprind lumânări la biserică, atât pentru cei aflați în viață, cât și pentru pomenirea celor morți. În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice de pomenirea morților, numite „Moșii de Arhangheli”.

În expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, poate fi admirată o icoană din secolul al XIX-lea cu tema „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Este realizată de meșterul iconar Ion Morar (1815-1890) în vestitul centru de la Săliște din Mărginimea Sibiului.

Pe fundalul albastru al cerului se profilează siluetele celor doi arhangheli înaripați, în veșminte împărătești, cu atributele iconografice caracterizante: sabia pentru Sf. Mihail și floarea de crin pentru Sf. Gavriil. Cei doi țin în câte o mână globul pământesc. În partea superioară este reprezentat Iisus binecuvântând cu ambele mâini, iar central apar chipuri de îngeri înaripați plutind pe nori.

Icoana prezintă inscripție cu caractere chirilice, cu numele celor doi Arhangheli.