Tradiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În satul tradițional românesc, marele praznic ortodox al Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marcat în calendar în data de 29 august, poartă numele de „Sfântul Ioan de Toamnă”.

Sărbătoarea creștină rememorează momentul ma29rtiriului Înaintemergătorului Domnului, care a fost decapitat la porunca lui Irod, tetrah al Galileii, pentru a-i face pe plac frumoasei Salomeea, fiica Irodiadei. Din acest motiv, tradițiile populare ce decurg din această sărbătoare se concentrează pe interdicția de a tăia și de a consuma alimente care au culoarea sângelui sau care au formă rotundă.

Prin urmare, în această zi nu se taie nimic cu lama de la cuțit, ci totul se rupe cu mâna. Nu se mânâncă fructe și legume rotunde (mere, pere, nuci) sau roșii (pepene roșu, tomate, varză roșie), care amintesc de capul tăiat al Sfântului Ioan Botezătorul și de sângele vărsat.

În popor, ziua de 29 august mai poartă denumirea de „Cruce Mică”, iar cei care au păcate grele țin post sec din această zi până la Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.