Exponatul săptămânii – „Batistă de nuntă”

Piesă din recuzita ceremonialului nunții, numită de tătari „șewre”, iar de către turci „çewre”, acest tip de batistă se întâlnea în trecut în toate comunitățile musulmane dobrogene, făcând parte din zestrea fetelor de măritat.

Lucrată dintr-un material foarte fin, procurat din Turcia, așa-numitul „titreuk” sau „kesaye” (cunoscut și sub denumirea „kaursîn”),  batista este decorată cu un motiv de circulație mai restrânsă în Dobrogea, dar care este foarte răspândit în lumea islamică – „Mâna Fatimei”.

Pentru orice musulman, Mâna Fatimei (Mâna Doamnei sau Mâna Norocului) este magică, asigurând o infailibilă protecție împotriva deochiului. Fiică a lui Mahomed, considerată „regina femeilor din Paradis”, Fatima este cel mai venerat personaj feminin al lumii islamice.

Batista evidențiază tehnica broderiei cu dublă față, realizată pe gherghef cu mătase, fir metalic și bumbac. Motivele sunt dispuse în colțuri, care sunt pliate și cusute, restrângând astfel câmpul central nedecorat. Inscripții cu caractere arabe apar brodate cu negru și dispuse pe fiecare dintre cele patru palme ale Fatimei.

Piesa, veche de peste 120 de ani, a fost achiziționată din localitatea Topraisar (județul Constanța), iar datorită valorii sale deosebite, ca bun al patrimoniului cultural naţional, prin Ordinul nr. 2250/ 04.05.2012, poziţia 81, emis de Ministerul Culturii, a fost clasată în categoria juridică FOND.