Expoziție temporară: Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou

mască de moș

La Muzeul de Artă Populară Constanța s-a deschis expoziția temporară ,,Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” care pune în evidență două momente distincte, de mare însemnătate și încărcate de obiceiuri pitorești, din cadrul sărbătorilor românești de iarnă: Crăciunul și Anul Nou. În lumea satului românesc, în această perioadă au loc importante manifestări tradiționale: colindele creștine din preajma Crăciunului, performate de copii și de cetele mari de colindători adulți, și jocurile cu măști puse în scenă cu prilejul Anului Nou.

Atmosfera colindelor din ajunul Crăciunului este reconstituită prin costume populare de sărbătoare ce ilustrează colindători din diferite zone etnografice ale țării, împreună cu recuzita specifică acestor momente – Steaua, sorcova, biciul, buhaiul, traista pentru daruri, clopoței.

Tot prin costume, dar cu evidentă conotație satirică, se ilustrează și prezență mascaților în obiceiurile de Anul Nou- Capra, Ursul, Vasilca. Jocurile cu măști sunt legate de vechi rituri de trecere, de renovare a timpului, de fertilitate și fecunditate.

Costumațiile mascaților sunt completate de măști antropomorfe, realizate cu multă fantezie de meșteri țărani și prezinte personaje comice componente ale alaiurilor de mascați- măști de moși, de babe, de urâți, de țigani și țigănci.