Expoziție temporară „Obiceiuri din ciclul vieții la români”

1242139_10151861300494161_831422534_n

Lumea satului a păstrat un repertoriu deosebit de bogat în obiceiuri, rituri și ceremonialuri. Dintre acestea, cele mai importante sunt cele care surprind principalele momente din viața omului: nașterea, nunta și înmormântarea. Marcând popasurile din lungul pelerinaj al vieții, de la leagăn până la mormânt, aceste evenimente se constituie în praguri, care, la un anumit moment, vor fi trecute de fiecare individ în parte și vor antrena întreaga comunitate rurală.

Expoziția este plasată în două săli de la parterul muzeului și surprinde, într-o succesiune logică, principalele momente din viața omului: nașterea, primele zile din viață, întâmpinarea Ursitoarelor, botezul, copilăria, drumul către maturitate, timpul căsătoriei, momentele importante ale nunții (pețit, logodnă, zestre, chemarea la nuntă, însemnele și podoabele nunții, actanții), intrarea în rândul celor „maturi”, cu familie, precum și  apusul vieții- moartea, înmormântarea, pomenirea morților.

IMG_7404

Nașterea unui copil a fost privită întotdeauna ca pe o binecuvântare, copiii fiind cei care trebuiau să perpetueze spițele de neam. Tocmai de aceea,  în lumea satului, femeile cu copii erau considerate ca fiind „binecuvântate”, în timp ce femeile lipsite de bucuria maternității erau privite cu „milă” de către obștea satului. Copilul era cel care asigura mersul înainte al familiei, dar și viitoarea forță de muncă, în cadrul comunității din care făcea parte.

1290120_10151861300769161_1617129946_n

 

Nunta este una dintre manifestările tradiționale, care antrenează întreaga obște a satului, marcând unul dintre cele mai semnificative momente din viața omului și a colectivității căreia îi aparține.

Expoziția reușește să surprindă toate momentele importante ale nunții, în desfășurarea lor firească, începând cu pețitul, logodna, chemarea la nuntă, continuând cu etalarea costumelor tradiționale (miri, nași, socri), a zestrei și a podoabelor ceremoniale și terminând cu punctul culminant al nunții- „legătoarea” miresei, adică trecerea tinerei la un nou statut, acela de tânără femeie căsătorită.

A treia etapă importantă din viata omului- ultima- este moartea, un moment de mare tristețe, care marca despărțirea de cei dragi și trecerea în lumea de dincolo. Pentru a ilustra aspectele legate de acest rit de trecere, este prezentat un costum de doliu din Dobrogea, o mască funerară din Vrancea (purtată de actanții jocului funerar „Chipărușul”), bâta care însoțea „dalbul drumeț” pe ultimul drum, cruci de mână, pristornice, țesături, precum și vase ceramice („joimărițe”- Gorj), folosite în ritualul de pomenire al morților.

Expoziția este completată de texte, fotografii documentare din diferite zone etnografice ale țării, dar și de un bogat material folcloric.