Expoziția ,,Valori patrimoniale dobrogene- țesături” își propune să realizeze o prezentare a tuturor categoriilor de piese textile specifice românilor dobrogeni, urmărind criteriile clasificării acestora din punct de vedere al materialelor din care sunt lucrate, al rolului îndeplinit în cadrul gospodăriei țărănești, al tehnicii țesutului, cromaticii și modalităților de decorare.
Primele vitrine expoziționale sunt dedicate ștergarului dobrogean, cu cele trei categorii tipologice: ștergarul de uz, ștergarul de decor al interiorului și ștergarul ceremonial- de dar și ofrandă. Denumirea populară indică funcționalitatea pieselor: ștergarul de uz casnic este denumit șervet sau cârpă de ochi, iar cele bogat decorate sunt denumite ștergare sau prosoape de nuntă. Un material documentar denumit ,,Mărturiile bătrânilor” completează expunerea obiectelor de patrimoniu cu informații culese din satele dobrogene Saraiu, Cochirleni, Oltina, Aliman și Dunăreni.
Categoria largă a țesăturilor din lână este reprezentată în expoziție de scoarțe, foițe învărgate, așternuturi de pat (cuverturi, saltele, plapumi) și perne. Trăsătura comună a acestora o reprezintă tehnica țesăturii, cromatica și sistemele de ornamentare. Specificul dobrogean constă în alternanța vărgilor late monocrome, cu cele înguste denumite popular gene, registre în care sunt grupate motive geometrice, și ornamente punctiforme denumite local bobi – tehnica de țesătură întâlnită atât pe țesăturile mari din lână, cât și pe piesele de port popular din zonă.
Expoziția poate fi vizionată în lunile octombrie și noiembrie 2011.