„FLORAR”, tematica lunii mai la Muzeul de Artă Populară Constanța

Muzeul de Artă Populară Constanța continuă, și în luna mai, să pună în valoare tradițiile și obiceiurile românești prin intermediul unor obiecte reprezentative pentru tematica fiecărei luni din calendarul popular.

Pornind de la denumirea tradițională a lui mai, Florar, tematica acestei luni o constituie motivele florale. Ea este ilustrată prin cinci vase de ceramică realizate în centrele de olari de la Zalău, Turda și Rădăuți.

În calendarul popular, cea de-a cincea lună a anului se numește Florar, dar i se mai spune și „luna florilor”. Acum pământul se umple de flori, iar totul în jur capătă culoare și parfum. Florile simbolizează lumea multicoloră, paradisiacă, dar efemeră și trecătoare, frumusețea, armonia, dragostea, tinerețea, puritatea.

În folclorul românesc, floarea subliniază caracterul fugitiv al frumuseții feminine, iar legendele și miturile despre flori vorbesc despre acestea ca fiind metamorfoze ale sufletelor eroilor și eroinelor.

Florile sunt „talismane profilactice” fiind utilizate împotriva anumitor boli sau împotriva deochiului.

Florile au rol apotropaic și divinatoriu, iar în ele se pot cuibări fie spirite bune, fie spirite rele.

Florile se comportă ca niște făpturi vii: bolesc, tânjesc, suferă, vorbesc între ele. Potrivit legendelor, „limba” florilor este înțeleasă de către oameni doar la marile sărbători de peste an (Paște, Rusalii).

Etichete: