Ziua Națională a Portului Tradițional, la Muzeul de Artă Populară Constanța

Pe 12 mai, în a doua duminică a lunii Florar, conform Legii nr. 102/ 2015, în România se sărbătorește Ziua Națională a Portului Tradițional. La Constanța, cei care doresc să descopere frumusețea portului de sărbătoare, purtat cu mândrie de fetele, flăcăii, femeile și bărbații din satul tradițional, sunt așteptați să admire costumele populare românești din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară. Ele provin din toate zonele etnografice ale țării și încântă prin coloritul și măiestria cu care au fost realizate, fie că sunt costume cu cămașa scurtă sau cu poale, cu fotă, cu catrință, cu opreg sau cu vâlnic.

Pânza din care au fost lucrate cămășile scurte (numite și ii) și cămășile lungi, cu poale, a fost țesută la război, la fel, catrințele și fotele din lână, maramele din borangic, ștergarele de cap sau cepsele folosite pentru găteala capului.

Sunt prezentate costume din toate provinciile istorice: Moldova (Suceava, Neamț, Vrancea), Muntenia (Buzău, Muscel, Teleorman, Argeș), Oltenia (Romanați, Dolj, Olt, Mehedinți), Banat (Timiș, Caraș-Severin), Transilvania (Pădureni, Sibiu, Sălaj, Valea Târnavelor, Arad, Țara Zarandului, Maramureș, Oaș, Bistrița-Năsăud, Cluj) și Dobrogea (sud și nord).

Podoabele tradiționale, care accentuează frumusețea portului popular românesc, ocupă și ele un loc deosebit în cadrul expoziției (salbele cu bani din argint, zgărdanele din mărgele din Maramureș, penele de păun din Bistriţa Năsăud și podoabele din argint ale aromânilor).

Un bogat material fotografic completează expoziția de costume românești din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Etichete: