La Muzeul de Arta Populara Constanta s-a deschis expozitia temporara „Sarbatoarea Pastelui în satul traditional”

La Muzeul de Artă Populară Constanţa s-a deschis expoziţia temporară „Sărbătoarea Paştelui în satul tradiţional”, organizată cu prilejul celui mai mare eveniment al creştinătăţii- Învierea Domnului.

Sărbătoare marcantă în viaţa fiecărui creştin, Paştele era întâmpinat în aşezările rurale din toate zonele etnografice ale ţării prin manifestări transmise în timp, din generaţie în generaţie.

Între acestea, un rol important era rezervat spaţiului de locuit, care era împodobit cu cele mai de preţ obiecte ale familiei (icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe, ştergare, feţe de masă, perne, obiecte din ceramică).

 

În acest sens, expoziţia propune o incursiune în lumea satului tradiţional românesc, prezentând interioare ţărăneşti de sărbătoare din zone precum: Dobrogea (Constanţa şi Tulcea), Muntenia (Argeş), Moldova (Suceava, Iaşi, Neamţ), Transilvania (Maramureş, Bistriţa- Năsăud, Braşov, Arad, Sibiu), Banat (Timiş), Oltenia.

expozitie de paste 2015 muzeul de arta populara constanta

În cadrul expoziţiei, este prezentată şi o colecţie de ouă încondeiate, provenind din Bucovina şi Maramureş, precum şi etapele încondeierii acestora.