MUZEUL DE ARTA POPULARA CONSTANTA: EXPOZITIA TEMPORARA „COSTUMUL TRADITIONAL COREEAN”

La Muzeul de Arta Populara Constanta va putea fi vizitata in perioada 26 oct – 30 nov 2014 expozitia temporara „Costumul traditional coreean”, care îsi propune promovarea si întelegerea culturii coreene prin prezentarea costumului de curte din perioada Dinastiei Joseon (secolele XIV – XIX).

Normele culturale, limba coreeana, eticheta societatii si atitudinea acesteia fata de problemele moderne, se bazeaza pe cultura acestei dinastii.

Designer-ul coreean Na, Young-Im a realizat reproduceri ale costumului femeiesc, barbatesc si de copil pentru diferite ceremonialuri, îmbinând croiul si tehnica traditionala a cusaturii cu materialele moderne.

Young-Im a participat la numeroase expozitii internationale de costum traditional si la expozitii de restaurare a pieselor patrimoniale.

Costumele de femeie, mai ales Ja-go-ri si Chi ma, sunt clasificate în functie de secol (de la începutul si pâna la sfârsitul dinastiei Joseon).

In expunere sunt prezentate bluze (“giogori”) purtate de femei de rang inalt, fuste ceremoniale, chimonouri (“dang – giogori”), jachete matlasate sau cu bordura de blana purtate peste costumele traditionale (“hanbok-uri”).

Costumul barbatesc cuprinde cele mai reprezentative piese de vestimentatie purtate ca uniforme militare.

De asemenea, este expusa o rochie de mireasa complet accesorizata si o uniforma oficiala purtata de barbatii cu rang inalt de la curte.

 

Costumele de copii sunt alcatuite din chimonouri, pantaloni, veste si rochii, precum si accesorii: curele, centuri, pungute, caciulite.

În expozitie se regasesc si câteva tipuri de palarii si caciuli cu podoabe si accesorii ceremoniale.