Comunitățile turcilor și tătarilor dobrogeni prezintă, în organizarea arhitecturii interioarelor, o diversitate de țesături și broderii cu rol decorativ, legate în special de desfășurarea ceremonialului nunții.
În expoziția organizată cu piese din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța, sunt prezentate ștergare de grindă de tip ”takta cawlîk” care se etalau în frize decorative și ”kîbîrîz” țesute în tehnica alesului cu tăieturi (”karamani”).
Broderia lucrată pe gherghef reprezintă o adevărată ”artă a acului”. Piese spectaculoase sunt ștergarul cu dublă față denumit ”yüzbez/”cüzbez” și batista de nuntă ”șewre”. Se remarcă materialele prețioase (mătasea, firul metalic lamelar), calitatea execuției și policromia exuberantă a compozițiilor.
Motivele decorative sunt inspirate de broderia urbană otomană sau extrem-orientală: vasul cu flori, chiparosul, laleaua, garoafa, vița-de-vie și ciorchinele de struguri.
În locuințele mai înstărite, c u prilejuri ceremoniale, erau prezente și vase de ceramică de Iznik (vestit centru de producție ototmană din Anatolia în secolele XIV-XVII). Ceramica este renumită prin formele elegante și ornamentele meticuloase ce combină elemente ototmane și chinezești.
Expoziția ”Dobrogea – multiculturalitate etnică” poate fi vizitată până pe 3 septembrie 2023.