În satul tradițional românesc, marele praznic ortodox al Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marcat în calendar în data de 29 august, poartă numele de „Sfântul Ioan de Toamnă”.
Conform tradiției, în această zi nu se taie nimic cu lama de la cuțit, ci totul se rupe cu mâna. De asemenea, nu este bine să se mănânce fructe și legume rotunde (mere, pere, nuci) sau roșii (pepene roșu, tomate, varză roșie), care amintesc de capul tăiat al Sfântului Ioan Botezătorul și de sângele vărsat.
Ziua de 29 august mai poartă în popor denumirea de „Cruce Mică”, iar cei care au păcate grele țin post sec din această zi până la Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie.
Foto: Icoană pe sticlă cu tema „Sfântul Ioan Botezătorul” (Mărginimea Sibiului, a doua jumătate a secolului al XIX-lea), aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța