Sfintii Apostoli Petru si Pavel, intr-o icoana veche de la Muzeul de Arta Populara.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, într-o icoană veche de la Muzeul de Artă Populară Constanța

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește în fiecare an pe 29 iunie, se bucurau de mare cinste în rândul țăranului român, dovadă în acest sens fiind icoanele pictate pe sticlă în care apar reprezentați.

O astfel de icoană se află în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară din Constanța. Realizată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la Gherla, unul dintre cele mai vechi și vestite centre de iconari din țară, este deosebită prin frumusețea coloritului, precum și prin modul simplu, dar îngrijit în care este pictată.

Sfântul Apostol Petru ține în mână cheiele Raiului, iar Sfântul Pavel, o sabie. Culorile predominante sunt roșul și verdele de China. Între cei doi sfinți, pe un fundal bleu, apare turla zveltă a unei biserici. Întreaga compoziție este încadrată de celebrul chenar de ruje roșii supradimensionate, specific centrului de iconari din Gherla.

În tradiția populară, despre Sânpetru se zice că este mâna dreapta a lui Dumnezeu. Despre el se mai spune că ține nu doar cheile Raiului, ci și pe cele ale încăperilor și curții dumnezeiești. El este cel care patronează ploaia și căldura. De aceea, dacă cineva îi nesocotește ziua, Sânpetru îi trimite peste semănături grindina, care este piatra pe care el o fierbe în cer, pentru a o mărunți.

În această zi se împart mere dulci sau acre, colaci și lumânări. Se spune că nicio femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi fără a-i supăra pe cei răposați. După această zi, doar femeile tinere pot mânca mere, iar cele în vârstă trebuie să mai aștepte până la Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie.