Superstiții de Anul Nou în satul tradițional

În satul tradițional, se acorda o mare importanță ajunului, dar și celei dintâi zile a Anului Nou. În aceaste zile, aveau loc o serie de practici cu caracter oracular: de aflare a vremii, a ursitului sau a stării de sănătate a membrilor familiei.

În cultura populară se crede că în noaptea de Anul Nou, cerurile se deschid, iar cei cu sufletul curat pot să-l vadă pe Dumnezeu stând la masă împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, la dreapta Sa, și Sfântul Vasile, la stânga. Tot în această noapte, se zice că animalele prind grai și vorbesc între ele însă cine va încerca să le asculte va afla când va muri.

Se spune că așa cum va îți va merge în prima zi de Anul Nou așa îți va fi tot anul. De aceea, în această zi este bine să nu te cerți, ci „să pui gând bun la toate”. Nu este bine nici să dormi pe 1 ianuarie, pentru a nu fi fără vlagă în restul anului.

Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei oferă date importante despre sănătatea celui care l-a semănat, dar și despre recolte, în funcție de aspectul lui.

De Anul Nou se fac o serie de predicții meteorologice. În noaptea de Ajun se face calendarul din foi de ceapă. În acest scop, se iau 12 foi de ceapă, care corespund celor 12 luni ale anului, în care se pune câte un pic de sare. A doua zi de dimineață, de Anul Nou, se verifică: dacă au apă, se considera că foile corespunzând lunilor respective vor fi ploioase, iar dacă sunt uscate, lunile vor secetoase.

În popor se mai crede că dacă în noaptea de Sfântul Vasile va fi lună plină, Anul Nou va fi unul bogat. La fel va fi și dacă va fi ger și zăpadă mare sau se depune chiciură pe copaci. Dacă cerul va fi senin, se zice că va fi un an secetos, iar dacă vremea va fi caldă, vara nu va fi călduroasă. Ceața și umezeală sunt semne de boală.

În ajunul Anului Nou aveau loc tot felul de practici de aflat ursitul. Flăcăii de însurat își puneau sub pernă un obiect specific meșteșugului practicat, urmând ca noaptea să-și viseze ursita. De asemenea, în noaptea de Sfântul Vasile era obiceiul ca băieți și fete să se adune la o casă și să ascundă sub oale de lut de diferite mărimi câte un obiect cu o semnificație aparte, urmând ca fiecare să „tragă la sorți” câte o oală. În funcție de obiectul ascuns sub vas se putea afla cum va fi ursitul sau ursita.

Pentru spor în casă este bine în ajunul și de Anul Nou a nu se lua și nu a se da nimic cu împrumut.

Pe masa de Anul Nou se zice că este bine să se afle preparate din porc, pentru că acest animal „merge tot înainte”, adică râmă pentru a-și găsi hrana, dar și carne de gâscă sau de rață, pentru că aceste păsări sunt „grase și așezate”. Nu este însă bine a se consuma carne de găină, deoarece această „scurmă și împrăștie”.