Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, punct de atracție pentru constănțeni și turiști

Cea de-a II-a ediție a Târgului Meșterilor Populari din Dobrogea, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară cu prilejul Zilei Constanței, este în plină desfășurare.

Târgul, care reprezintă punct de atracție pentru constănțeni, dar și pentru turiștii români și străini, s-a deschis duminică, 19 mai, și continuă azi, dar și mâine, 21 mai, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Constanței, putând fi vizitat, între orele 09.00 și 19.00.

Meșteri români din cele două județe ale Dobrogei, turci, tătari, ruși lipoveni, bulgari, greci și ucraineni (haholi), îi întâmpină pe vizitatori cu rodul muncii lor, obiecte lucrate cu multă dăruire și pricepere: țesături, broderii, piese de costum popular, podoabe, lemn, împletituri din papură și din sfoară, măști populare, tărtăcuțe pictate.

Din satul tulcean Luncavița au venit româncele Florica Arion (împletituri din papură), Nela Călinescu (împletituri din sfoară) și Gabriela Ioniță (ii și cusături), cărora li s-a alăturat Lili Damian (împletituri din papură) din Mahmudia. Românii sunt reprezentanți și de Mihai Antoneag din Constanța (opinci, măști populare) și Toader Gheorghe (prelucrarea artistică a lemnului) din Tulcea.

Din partea turcilor participă la Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, Epsen Memet din Constanța (broderii, podoabe), iar tătarii sunt reprezentanți de Adilsah Reian (țesături, broderii, târlici împletiți) și Nedin Geambai (tărtăcuțe pictate), ambii din Tulcea.

Valentina Koker (costum, podoabe) din satul tulcean Jurilovca a venit la târg din partea rușilor lipoveni, iar Paraschiva Constantin (țesături) din satul Vișina, județul Tulcea, îi reprezintă pe bulgari.

Ucrainenii (haholii) din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării îi are ca ambasadori pe Aniela și Eduard Acsente (cămăși, podoabe).

Meșterilor prezenți la târg li se vor alătura marți, 21 mai, și o reprezentantă a grecilor, din satul tulcean Izvoarele, Sinica Ciobanu (ștergare țesute, batiste cusute, cămăși grecești).

Prin organizarea Târgului Meșterilor Populari din Dobrogea, Muzeul de Artă Populară Constanța își propune să pună în valoare varietatea meșteșugurilor tradiționale continuate în contemporaneitate, reprezentative pentru toate domeniile creației populare din județele Constanța și Tulcea